Sådan taler du med børn om døden

Døden er et emne, der normalt bliver undgået, indtil det simpelthen ikke kan undgås længere. Man vil nemlig altid blive konfronteret med døden, og det samme gør børn. Det er lige netop derfor at det er så vigtigt at håndtere det på den rette måde. Det er en svær samtale at have – især med små børn – men det er nødvendigt. Vi har derfor talt med denne bedemand i Vejle om emnet. Bedemænd omgås nemlig døden og sorg på daglig basis, så de er om nogen rustet til at håndtere den – samtidig med planlægningen og gennemførelsen af begravelser og bisættelser.

Lad vær med at gøre døden til et tabu

Det første råd er simpelt: Lad være med at gøre døden til et tabu. Selvom små børn ikke kan forstå døden som begreb, så kan de f.eks. godt forstå at ens kat er væk. Det er først, når et barn bliver 6-7 år gammel, at det begynder at forstå, at katten ikke kommer tilbage igen.

Dyr har generelt en stor betydning i en familie, men de har trods alt ikke samme betydning for et barn som et menneske, de holder af. Det kan derfor være en god idé at bruge et dyr til at tale med børn om døden på. Man kan f.eks. fortælle barnet, at dyret blev gammelt og dets hjerte blev træt. Det kan også være en idé at holde en lille begravelse for dyret, så barnet kan lære, at dyret ikke kommer tilbage og får mulighed for at sige ordentligt farvel. Det er sådanne små samtaler, der kan gøre, at barnet bliver bedre til at forholde sig til det, når der på et senere tidspunkt er tale om et menneske, barnet har kært.

Vær konkret

Børn kan have svært ved at forstå døden som begreb, og det bliver kun værre, hvis man er meget abstrakt i sine udtalelser omkring døden. Det er derfor vigtigt, at man er meget konkret i sine udsagn, især hvis man taler med børn i en meget ung alder. De forstår ikke koncepter som f.eks. himlen, sjælen og lignende, så det er meget vigtigt, at man gør det klart for barnet, at den afdøde er væk og ikke kommer tilbage. Det er en nødvendighed, selvom det kan virke lettere at sige, at farmor f.eks. er i himlen. Det kan nemlig for barnet virke som et sted, man kan besøge farmor – og ikke farmors sidste hvilested.

Tårer er okay

Det er helt i orden at vise sine følelser, når man taler om døden. Det er jo et meget følelsesladet emne – og det er helt i orden at barnet ser det. Man skal bare huske på at forklare barnet, hvorfor man er ked af det og hvorfor man græder, så barnet forstår, at f.eks. bedstemor ikke kommer tilbage. Man skal altså gøre klart, at man græder, fordi man kommer til at savne en person rigtig meget.