Bedre tandhygiejne? Følg disse råd

Kunne du forestille dig et scenarie, hvor du mangler flere eller alle tænder? Eller hvor dine tænder er så dårligt passet, at du må bruge mange tusinde kroner på at få tandlægen til at indarbejde implantater, broer og meget mere? Det kan desværre blive virkeligheden, hvis du ikke passer godt på dit tandsæt. Misforstå ikke, der skal meget til at tænderne går til. Men dårlige livsstilsvalg og dårlig pleje kan over årenes gang føre til et dårligt eller ødelagt tandsæt.

Vil du gerne undgå dette, og vil du gerne have gode børstevaner? Så følg disse råd, vi har konsulteret med Amager tandlæge om.

Børst ordentligt – brug den nødvendige tid

Når du børster tænder, er det ikke et race mod slutlinjen. Det er tværtimod en sekvens, hvor du skal børste ordentligt og nå hele vejen rundt i munden med din tandbørste. Man siger populært, at man skal bruge minimum to minutter på at børste sinde tænder. Årsagen til dette skal findes i, at det giver tid nok til at børste alle tænderne på alle tændernes flader. Det vil sige på både forsiden, bagsiden og fladen.

Børst skånsomt

Man skal børste tænderne kontrolleret og længe nok, fordi man derved også reducerer risikoen for et andet problem: at man børster for hårdt!

Når man børster for hårdt, slider man sit tandkød væk. Og da tandkødet ikke kommer igen, risikerer man at blotte sine tænder. Det gør det mere besværligt at bekæmpe f.eks. sårbare tandhalse og lignende, fordi tandkødet er væk og ikke kan beskytte.

Mange børster for hårdt, men heldigvis kan man gøre noget ved problemet ved at f.eks. købe en elektrisk tandbørste. En sådan har tit en lampe, som lyser op ved for hårdt tryk. Desuden skal man ikke ”skrubbe” med en elektrisk tandbørste, men blot lade tandbørstehovedet rotere på tanden, mens man trykker tilpas indad. Det er også med til at reducere risikoen for at børste for hårdt.

Tænk over din livsstil

Selv med sunde børstevaner kan det være svært at holde en dårlig livsstil i skak. Tænk derfor over, hvor meget syre og sukker, du udsætter dine tænder for. Syre kommer særligt fra sodavand, kaffe o.l., mens sukker kommer fra både søde læskedrikke samt slik og kager.

Drop desuden ale former for tobak, der er noget af det værste at udsætte sine tænder for.