Radonmåling i Din Villa – Nemt og Billigt

De fleste har hørt om radon og de sundhedsrisici, det kan medføre, men det er de færreste, der ved, at du nemt kan udføre en radonmåling i din egen villa. Med akkrediterede radondosimetre fra et akkrediteret laboratorium kan du selv måle radonniveauerne i dit hjem og sikre et sundt indeklima.

Langtidsmåling – Den Sikreste Metode

Den mest pålidelige måde at måle radon i din villa er ved at bruge akkrediterede radondosimetre til langtidsmåling. Denne metode giver dig et præcist årsmedelværdi, som reflekterer de faktiske radonniveauer i dit hjem.

Radonmålingen bør udføres i fyringssæsonen, der strækker sig fra 1. oktober til 30. april, for at sikre korrekte resultater. Målingen skal vare mindst 60 dage, hvilket kaldes en langtidsmåling. Dette er nødvendigt for at kunne beregne et pålideligt årsmedelværdi og vurdere, om radonniveauerne i boligen er sikre.

Korttidsmåling – Hurtig Indikation

Hvis du har brug for en hurtig vurdering af radonniveauerne, kan du udføre en korttidsmåling. Denne metode giver dig en foreløbig indikation og kan være nyttig ved for eksempel huskøb eller efter udførte radonsikringsforanstaltninger. Dog skal du være opmærksom på, at korttidsmålinger kun giver rådgivende resultater og ikke kan bruges til at fastsætte et årsmedelværdi.

Hvor Kommer Radon Fra?

Radon kan trænge ind i din villa fra flere kilder, såsom jorden under huset, husholdningsvand eller byggematerialer som blåbetong. Markradon er dog den mest almindelige kilde i de fleste boliger. Ifølge Strålebeskyttelsesmyndigheden har omkring 325.000 boliger i Sverige radonniveauer, der overstiger det tilladte grænseværdi på 200 Bq/m³.

Radonniveauer kan variere i løbet af året og dagen på grund af faktorer som temperatur, vindforhold, ventilation og hvor ofte hjemmet luftes ud. Derfor er det vigtigt at udføre radonmålingen over en længere periode for at få et præcist årsmedelværdi.

Hvad Koster En Radonmåling?

Prisen for en radonmåling i din villa er overkommelig. En langtidsmåling koster omkring 280 kr. pr. dosimeter inklusiv moms, mens en korttidsmåling, der giver en hurtig indikation, koster cirka 340 kr. pr. dosimeter inklusiv moms.

Tag Ansvar for Dit Indeklima

Nu hvor du ved, hvor enkelt og billigt det er at udføre en radonmätning i din villa, er det tid til at tage ansvar for dit hjems indeklima. Bestil akkrediterede radondosimetre fra et pålideligt firma, og følg de enkle trin for at udføre din egen måling. På den måde sikrer du et sundt og trygt miljø for dig og din familie!