Er du forældre til en baby med kolik eller refluks?

Så kan du være meget følelsesmæssigt og fysisk presset lige nu.

Refluks er egentlig bare mad der løber tilbage fra mavesækken og op i din babys spiserør og ud af munden. Det de fleste vil kalde gylp. Der er vidt forskellige hvor meget børn gylper og om de er generet af det. De fleste børn, der har refluks, gylper bare og reagerer ikke videre på det. Det forstyrrer ikke disse børn. De sover godt og virker ikke forpinte af refluks.

Men der er børn som i den grad virker til at være urolige fordi de gylper. Det kan være du oplever dit barn forstyrres i sin søvn, ikke vil ligge i bestemte stillinger, fx fladt ned eller på maven – fordi det øger risikoen for tilbageløb. Det kan være du oplever hvordan dit barn har mad der bevæger sig frem og tilbage i spiserøret og virker forkvalmet, ked at det, klynkende og utilpas. Du kan opleve dit barn sjældent sover langt tid ad gangen, fordi det forstyrres af sin refluks.

Der findes også børn, som har det der kaldes silent refluks. Det vil sige at maden ikke kommer ud ad munden som gylp med blot, står og bevæger sig frem og tilbage i spiserøret.

Det kan være enormt svært at vurdere om dit barns uro virkelig skyldes refluks eller noget helt andet. Og du vil kunne opleve hvordan sundhedsprofessionelle er tilbageholdende med at gøre noget. Eller blot fortæller dig, at dit barn trives – det vil sig vokser som det skal og udvikler sig som det skal. Men at du har en anden oplevelse – nemlig den at dit lille refluks-barn ikke trives selvom det vokser og udvikler sig som det skal. Du ser et barn som ikke har det godt. Og du oplever på tæt hold og helt konkret, hvordan det tærer på dine egne kræfter.

Du kan have behov for at der bliver gjort noget. Man kan ikke bare fjerne refluks, der findes ingen specifik behandling. Men der er nogle helt gængse ting du kan gøre for at sikre du mindsker dit barns gener, hvis det har refluks. I denne overskuelige og grundige artikel om netop refluks, får du al den viden du har brug for om emnet, for at komme i gang. Du får også viden om hvordan du giver dit barn den bedste mulige følelsesmæssige støtte.

Du kan også have behov for ekstra støtte i en tid som den her, hvor du døgnet rundt skal sørge for din refluksbaby. En baby med refluks – der er plaget af det, stiller helt andre krav til dig som forældre, end et barn der sover roligt. Det kan være godt også at fokusere på hvordan du styrker og beroliger dig selv. I Fertilitet & Familiedannelses gratis univers finder du en rigt udvalg af artikler, hvor fokus ikke bare er på dit barn, men også på dig som forælder.